Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Published 6:03 μ.μ. by with 0 comment

Δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης - Νίκος Καζαντζάκης



26 Οκτωβρίου Γερμανία Φραιμπουρκ . Πεθαίνει ο Νίκος Καζαντζάκης . 
3 Νοεμβρίου Βράδυ Αθήνα .  Η Σωρός του φτάνει στην Αθήνα .

Οι εκκλησιαστικές αρχές από το ίδιο βράδυ απαγορεύουν να τοποθετηθεί η σωρός σε οποιαδήποτε εκκλησία των Αθηνών για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα . 

Το μίσος εναντίων του , τον ακολουθεί και στο θάνατο . 

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί μαζί με καλλιτέχνες και συγγραφείς διαμαρτύρονται έντονα . Η Διεθνή πολιτική σκηνή φρικάρει για λογαριασμό μας , παγκόσμιο το ρεζιλίκι της Ελλάδας και η δικαιολογία του τότε αρχιεπίσκοπου Αθηνών ήταν ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν επεισόδια από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις . 
Η σωρός τελικά εναποτίθεται σε ένα νεκροθάλαμο του Α νεκροταφείου .
Οι Πατέρες τιμωρούν μέχρι και μετά το θάνατο του, τον Νίκο Καζαντζάκη , για να προστατεύσουν την πνευματική μας υγεία .

4 Νοεμβρίου Κρήτη Μητρόπολη Ηρακλείου . 

Αψηφώντας τις χιλιάδες κόσμου , ο εκεί δεσπότης συνεχίζοντας το έργο των Αθηναίων αρνείται να πάει στην νεκρώσιμη ακολουθία . Τελικά αναγκάζεται από το εξαγριωμένο πλήθος και τον δήμαρχο αλλά αρνείται να ακολουθήσει την πομπή μέχρι τον προμαχώνα του Μαρτινέγκο . Έλαμψαν δια της απουσίας τους και οι αρχές του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας Αθηνών.

Φοβήθηκαν τους παπάδες .

1953
Καπετάν Μιχάλης,  Οι παπάδες ζητούν την ποινική δίωξη του Καζαντζάκη .
Ο Τελευταίος Πειρασμός , παρόλο που δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα - ζητούν την δίωξη του και για αυτό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απειλεί ότι θα αφορίσει τον «Καπετάν Μιχάλη Μαυρίδη» 
όπου ο Μαυρίδης ήταν ο πρώτος εκδότης του μυθιστορήματος στην Αθήνα . 
Τόση ήταν η αγραμματοσύνη και η αδεξιότητα του γέροντα που μπέρδεψε τον τίτλο με τον εκδότη . 

Πως να συγκρίνεις τον άνθρωπο που δόξασε τα ελληνικά γράμματα με τους ελαφροίσκιωτους ηγέτες της εκκλησίας . 

Σε ένα γράμμα του προς τον Knus γράφει .
«Ο Καπετάν Μιχάλης τρικυμίζει ακόμη τα αίματα των Ελλήνων . Κι ο μητροπολίτης Χίου το κατάγγειλε ως αισχρό προδοτικό κι αντιθρησκευτικό και πως βρίζει την...Κρήτη . Φαντασθείτε, λοιπόν, σε τι βαρβαρότητα κυλιέται η πατρίδα μου, δηλαδή οι επίσημοι Έλληνες θρησκευτικοί και πολιτικοί . Κι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής συνήλθε και καταδίκασε ως αισχρότατο , ως άθεο και προδοτικό τον Τελευταίο Πειρασμό κι ομολογεί πως δεν το διάβασε , παρά στηρίχθηκε στα άρθρα της Εστίας.» 

1954
Ο Πάπας συμπεριλαμβάνει στο Index με τα απαγορευμένα βιβλία τον Τελευταίο Πειρασμό . 
Ο Συγγραφές απαντά ... 
Ad tuum, Domine, tribunal appelo – Στο Δικαστήριο σου, Κύριε, κάνω έφεση 

Απαντά επίσης στην Ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία ...
«Με καταραστήκατε, άγιοι πατέρες, εγώ σας δίνω την ευχή μου. Εύχομαι η συνείδησή σας να είναι τόσο καθαρή όσο και η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και τόσο θρησκευόμενοι όσο εγώ» 

Γενάρης 1955
Νορβηγοί διανοούμενοι προτείνουν στον Καζαντζάκη την νορβηγική ιθαγένεια και τον προτείνουν στην συνέχεια για το Νόμπελ λογοτεχνίας , ενώ η Ακαδημία Αθηνών δεν τολμά ούτε να προτείνει τον συγγραφέα για την έδρα της Λογοτεχνίας .

Ο Καζαντζάκης παραμένει Έλληνας παρά την πίκρα που τον ποτίζουν. 

Αποσπάσματα εγγράφου της Ιεράς συνόδου προς την Εισαγγελία Αθηνών .
« Το έργον του συγγραφέως καπετάν Μιχάλης διασύρει και διαπομπεύει τους θεσμούς της Εκκλησίας και το τριαδικόν της θεότητος το οποίο καθυβρίζει. Εις το κυκλοφορήσαν γερμανιστή βιβλίον Τελευταίος Πειρασμός περιέχονται επίσης ανήκουστοι ύβρεις κατά του θεανδρικού προσώπου του Θεού και καταρίπτεται η θεότις αυτού. Εις το ιδίον έργο διαστρεβλώνονται η ευαγγελική αλήθεια και δια φαντιοσιοκοπίας και αχαλινωτου αυθαιρεσίας παραποιούνται τα ευαγγελικά διδάγματα. Ειδικότερον εις το έργον αυτό, το οποίον είναι συντεταγμένον συμφώνως προς τας θεωρίας του Φρόυντ και του ιστορικού υλισμού διαστρέφεται και κακοποιείται η ευαγγελική αλήθεια κατά τρόπον βάναυσον, χυδαίον και βλάσφημον. Τέλος εις το κυκλοφορήσαν βιβλίο υπό τον παραδοξότατον και ασεβή τίτλο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται περιέχονται αι αυταί χυδαιότητες αι οποίαι διασύρουν το γόητρον της εκκλησίας ........ εις τα έργα του συγγραφέως περιυβρίζονται οι ποιμένες της Εκκλησίας και διδάσκονται σοσιαλιστικαί και κομμουνιστικαί θεωρίαι»

24 Φλεβάρη 1955 
Τρεις βουλευτές καταθέτουν επερώτηση στην βουλή ζητώντας η κυβέρνηση να απορρίψει το αίτημα της ιεράς συνόδου για την παραπομπή του Καζαντζάκη στα ποινικά δικαστήρια και την απαγόρευση των έργον του.

1 Μαρτίου 1955 
Ο δήμος Ηρακλείου εντοιχίζει αναμνηστική πλάκα στο σπίτι που γεννήθηκε ο κρητικός λογοτέχνης , οι δήμοι Χανίων Αθηνών Πειραιώς Θεσσαλονίκης εκδίδουν ψηφίσματα και καταγγέλλουν την αρχεία συμπεριφορά του παπαδαριού. 

Τέλη 1955 
Υπό την πίεση της ελληνικής και διεθνής κοινής γνώμης η δίωξη του σταματά .

Λούφαξαν οι παπάδες μέχρι τον θάνατο του .....

Αλλά το μίσος δεν έχει σβήσει από μέσα τους , με το σπαθί του αναθέματος πράττουν το θρησκευτικό τους χρέος ακόμα και σήμερα . 
      edit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου